Tärkeää tietoa kaikille rumpaleille ja suosittelen, että luet huolellisesti koko sivun. Rumpujen huolto ja viritykset ovat oma taide/taitolajinsa. Myös ammattirumpalit käyttävät tähän osa-alueeseen erikoistuneita apuvoimia, usein joko omaa aikaa,-tai kroppaansa säästääkseen,-tai joskus myös osaamisen puutteesta. Se että joku voi olla huikean hyvä soittamaan, ei automaattisesti aina tarkoita, että on huippu hyvä virittämään rumpuja. Nykyisin lisäksi MIDI/Drum Trigger-viritykset akustisiin rumpuihin, sekä sähkörumpujen ohjelmointi/kytkennät kuuluvat lisääntyvissämäärin tähän osastoon.

Itselläni näiden rumpuvirityksien ja säätötöiden opetteluun on mennyt vähintään yhtä paljon aikaa kuin soittamisen treenaamiseen. Joinain vuosina, jopa selvästi enemmän. Monet ovat sitten keskittyneet soittamisen treenaamiseen enemmän ja virityksiin vähemmän, eli se ei ole mikään häpeä tilata apuja näihin hommiin, vaan erittäin suositeltavaa.

Rumpujen huolto/viritystyö alkavalta tunnilta 40eur/h + alv24%
Rumpukalvot ja varaosat eivät sisälly tähän hintaan. Ne sovitaan tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan. Toki siis käytettyjäkin rumpukalvoja voidaan virittää, mutta lopputulos on paljon riippuvainen kalvojen tyypistä ja niiden kunnosta. Keikalle mentäessä pärjää joskus tarkistusviritykselläkin ihan hyvin, jos bändillä on käytössään hyvä miksaaja, sekä asiallinen äänentoistojärjestelmä (PA).

Pikaviritys/tarkistusviritys käytettyihin kalvoihin kannattaa tehdä/tilata ainakin silloin, kun on tarkoituksena tehdä Live-taltiointi tms. muu tärkeä promokeikka. Kyllähän siitä on aina hyötyä myös studiossa. Parempi tehdä edes jonkinlainen viritys, kuin ei mitään... Suosittelen kuitenkin aina kunnollista huoltoa ja koko setin lyöntipuolen kalvojenvaihtoa (Batter Head), ennen studioonlähtöä, sekä niiden viritystä sitten studion rumpuhuoneessa. Huom. Kalvojenvaihtoa/tms. huoltoa ei kannata tehdä studiossa kalliilla studioajalla. Toistan: Se kannattaa tehdä ennen studioon lähtöä ja varsinainen viritys tehdään sitten studiossa tilasoundin mukaan. Alakalvoja (Bottom/Resonant Head,-tai bassarin Front Head) ei tarvitse vaihtaa läheskään niin usein, mikäli ne on muuten kunnossa.

Huom. Rumpukalvoja, tai muita varaosia ei ehkä kannata ostaa/tilata itse, jos ei tiedä täsmälleen mitä on tekemässä. Me voimme tehdä sen puolestasi, kunhan saadaan tarkka selvitys, minkälaista soundia/kestävyyttä halutaan ja mihin musiikkityyliin? Rumpalin "soittotatsilla" - on myös suuri merkitys. Esim. kovakätisille rock rumpaleille, ei yleensä sovellu herkimmät ja ohuimmat kalvot normaaliin treeni/keikkakäyttöön. Lifeline Productions:lla on hyvät suhteet soitinkauppoihin, joten meidän kautta voi saada hieman parempia hintoja varaosien hankintaan.

Rumpusetin perusvirityksen hinta-arvio on yleensä n.100-120eur+alv24% (sis. varaosat, matkat ja työ). Siihen menee yleensä aikaa n. 1-2h. Laajemmat rumpuhuollot, esim. ensimmäinen käyttöönottoasennus ja viritys,-tai setin täysihuolto ovat siis selvästi kalliimpia. Työaikaa mene yleensä yli puolet enemmän n.3-5h. Isompiin setteihin voi mennä parikin työpäivää. Tämäkin riippuu siitä, paljonko asiakas pystyy tekemään ennakkovalmisteluja itse, ennen soitinhuoltajan saapumista paikalle? Kokonaishinta määräytyy sitten, kun tiedetään mitä kaikkea koko pakettiin sisältyy/tarvitaan. Yli 200eur:n ei yleensä mene.

Symbaalin korjaus alk. 10eur/pelti/halkeama + alv24%
Voiko haljenneita symbaaleja korjata? Kyllä voi! -Riippuen siitä kuinka syvälle halkeama ulottuu, mistä kohtaa on haljennut, onko halkeamia useita, kuinka kovasta symbaalimateriaalin seoksesta, sekä kuinka laadukkaasta symbaalista on kysymys? Esim. Isommalla, yli 5cm:n halkeamalla (symbaalin reunasta kellon suuntaan), voi olla jo heikompi ennuste, mutta aina kannattaa kuitenkin yrittää. On aika ikävää heittää kallis symbaali roskiin...

Huom. Mitä nopeammin huomaat halkeaman, sitä nopeammin huoltoon! Haljennutta symbaalia ei kannata soittaa ainuttakaan iskua, ennen kuin korjaus on suoritettu. Huom. reijän poraaminen ei auta! Yleensä porausreijällä pystytään vain hidastamaan halkeaman etenemistä. Kunnollinen symbaalin korjaus vaatii vähän tarkempia toimenpiteitä ja se maksaa yleensä n.10-30eur + alv24% ja siitä ylöspäin, riippuen vahingon laajuudesta ja työmäärästä.

Symbaalin puhdistus alk. 10eur/pelti + alv24%
On järkevää tehdä säännöllisesti. Se ei ole erityisen vaikeaa, mutta todella pinttyneiden ja hapettuneiden symbaalien puhdistuksessa pitää tietää vähän tarkemmin mitä kannattaa tehdä ja mitä aineita voi käyttää. Se voikin olla lisäksi todella raskasta ja sottaavaa puuhaa. Mikäli et ole varma miten se tehdään, tuo pellit meille syväpuhdistukseen.

Tässä vinkki perushuoltoon: Pese/tiskaa symbaalit käsillä, tai pehmeällä tiski/käsienpesuharjalla (ei kovilla harjoilla, eikä missään tapauksessa), Fairy -astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Se irroittaa tehokkaasti rasvaa ja likaa symbaalin pinnalta. Käytä tarpeeksi tilavaa pesuallasta, ettei tule liian ahdasta. Huom. Älä kolhi symbaalia mihinkään ja kuivaa pellit huolellisesti tiskauksen jälkeen!!!! Toimenpide olisi hyvä tehdä vähintään kerran kuukaudessa. Se ehkäisee hyvin hapettumien muodostumista ja muun lian imeytymista syvälle symbaalin pinnan sisään. Paras tulos saadaan kun pellit tiskataan kerran viikossa.

Logistiikka
Voit lähettää meille rumpuja/peltejä korjaukseen, tai puhdistukseen kauempaakin. Matkahuolto, UPS, Posti, jne. kuljetusfirmat toimittaa kyllä perille, vaikka siitä tuleekin vähän lisäkustannuksia. Kunhan symbaalit suojataan huolellisesti kuljetuksen ajaksi, mielellään Flight Case, Hard Case, tms. muun kovapintaisen ja sisältä pehmustetun suojakotelon sisään. Tietysti tarvitaan myös tarkat yhteystiedot mukaan, että pellit voidaan myös lähettää takaisin oikeaan osoitteeseen. Laskutuksesta voidaan neuvotella erikseen.

Turun lähikuntien alueella voidaan kuljettaa isompiakin settejä meidän kuljetuskalustolla, eli kaikkia huoltotöitä voidaan tehdä myös ns.'kotikäyntinä', esim. treenikämpällä, studiossa,-tai keikkapaikalla (Sound Check,-tai Load in/Setup -yhteydessä). Google Maps:n reittiohje -palvelu on näppärä työkalu matkojen kilometrilaskentaan. Huom. Kustannukseen vaikuttaa myös se, että pitääkö kuljettajan roudata kaikki, olla kantoapuna, vai tuleeko asiakas roudaamaan itse koko setin?

-Huoltomatkoihin, ilman kuljetustarvetta (alle 5km Lifelinen studiolta laskettuna) 0eur + alv.24%
-Lisäkilometrit (yli 5km Lifelinen studiolta laskettuna) 0,45 eur/km + alv.24%
-Kuljetuksen lähtöhinta (alle 5km Lifelinen studiolta laskettuna) 20eur + alv.24%
-Roudauslisä 20eur + alv.24%

Google Maps -Lifeline Productions Turku Location link (klikkaa linkkiin)
Huom! Muista ottaa huomioon reitissä edestakainen matka. Ole hyvä ja ilmoita/listaa/sovi ajoissa kaikki tarvittavat varaosat, jos sinulla ei ole niitä valmiiksi hankittuna. Varaosaliikkeissä ei ole aina kaikkia varaosia valmiina hyllyssä, kuten ei ole aina meilläkään ja tilauksiin voi joskus mennä useampi päivä. Myös varaosaliikkeiden aukioloajat tulee ottaa huomioon, erityisesti lyhyen varoitusajan huoltotilauksissa (viikonloput). Meiltä voi tilata näitä virityksiä kaikkina viikonpäivinä, myös viikonloppuisin, kunhan se on vain muiden omien keikka/studio/opetuskiireiden kalenteriin sovitettavissa. Turun keskustan(5km) alueelle on mahdollista tilata viritystä/huoltoa lyhyelläkin varoitusajalla ja voidaan päästä paikalle, jopa ihan muutamassa minuutissa. Aina kannattaa ottaa yhteyttä, jos tulee akuutti tarve.

Ole hyvä ja ota yhteyttä, keskustellaan asioista tarkemmin.