TERVETULOA LAULUTUNNEILLE

Yksityistunnit alk. 25eur (sis. alv 24%) 30min/kerran viikossa.

Periaatteessa meillä ei ole ylä -tai alaikärajaa, mutta nuoremmilla äänen kehitys ja äänenmurros asettavat käytännössä omat haasteensa aktiivisempaan ja vaativampaan laulun treenaamiseen. Huom. Tämä ei ole musiikkileikkikoulu, joten perheen pienimmille suositellaan siinä mielessä muita vaihtoehtoja. Suositeltava ikä on yläasteella käyvät koululaiset, eli n.13v ja siitä ylöspäin. Jos innostus on kova, niin voidaan harkita kevyellä ja maltillisella lähestymistavalla myös nuoremmille. Olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä niin keskustellaan asiasta tarkemmin.

Sijaintimme on Maariankatu 8E. Meille on helppo tulla vaikka suoraan koulusta. Bussipysäkit ovat aivan sisäänkäynnin vieressä ja auton saa parkkiin Puutorin parkkihalliin edullisesti.

Scrollaa alaspäin niin löydät lisää tietoa, linkkejä ja aiheeseen liittyviä videoita, sekä mm. asiakkaidemme taidonnäytteitä matkan varrelta. Pyrimme lisäämään videomateriaalia runsaasti jatkossa. Mitään ei tietenkään julkaista ilman asiakkaiden lupaa! Jos et halua kuviin ja videoille mukaan, niin siitä pidetään kiinni. Alaikäisten vanhemmilta pyydetään kirjallinen suostumus.

Tarjoamme valmennusta myös aikuisille, sekä kokeneemmille soittajille ja laulajille! Valmentajan rooli on meille tuttua ja tarjoamme tsemppaamista aktiiviseen harjoitteluun ja asiantuntemusta niille osa-alueille, joille on jotain konkreettista annettavaa.

Ja kyllä, niitä "sokeita kohtia" löytyy aina ja niitä on myös meillä opettajilla. Treenaamme edelleen itse aktiivisesti ja haluamme tulla entistä paremmaksi työssämme. Jos meni ohi, on erittäin suositeltavaa lukea myös seuraavat linkit, jotta saat paremman käsityksen minkälaiseen kouluun olet ilmoittautumassa: Yksityisopetus ja Musiikkikoulun johdanto

SINIKKA KOK

Laulunopettaja (vastaava opettaja)


Laulupedakogi AMK, muusikko, säveltäjä, laulaja.

QR -KOODI

Koodissa www.lifeline.fi -ja yhteystiedot


Tästä painikkeesta suoraan ajanvaraukseen

Huom. Alempana kalenterinäkymässä harmaana näkyvät 'laatikot' ovat varattuja aikoja. Muut 'laatikot' ovat vapaana. Kaikille ajanvarauksille on asetettu kalentereissa 7:n päivän varoaika ja siksi kalenterinäkymä on pari viikkoa edellä, eikä kuluvalla viikolla. Vain kalenterinäkymän kellonajat ovat saatavilla tälle palvelulle. Kannattaa katsoa useita viikkoja eteenpäin, että haluamasi aika on tosiaan vapaana. Meillä käy vakioasiakkaita myös joka toinen viikko.

Sisällöt ja kestot ovat määritelty keskiarvoina, miten kohtuullisella harjoittelulla voisi edetä ja missä ajassa oppimäärä olisi käyty kohtuullisella suorituskyvyllä läpi. Tämä perustuu vuosien kokemukseen. Vaikka opetussuunnitelmat ovat paketoitu kurssimuotoon, niin käytännössä suurin osa asiakkaistamme etenee täysin omassa tahdissa.

Kunkin kurssin esittelytekstin lopussa on: "Lue lisää tästä" -linkki, josta voit katsoa tarkemman kurssisisällön ja valita mieleisesi aiheet. Suosittelemme säännöllisesti toistuvina käynteinä, aloitteleville 30min:n yksityistunteja, kerran viikossa ja vähintään 8:n käyntikerran pakettia (vastaa 8:n viikon asiakkuutta) ajanvarauskalenteristamme. Kokeneemmille suosittelemme 60min käyntikertoja joka toinen viikko.

Satunnaisille kertakäynneille suosittelemme vähintään 1h kerrallaan. Tai esim. jos käyt kerran kuukaudessa, tai harvemmin, niin kannattaa ottaa useampi tunti kerrallaan, niin siinä ehtii käymään perusteellisemmin asioita läpi. Myös pidemmät viikoloppukurssit ovat mahdollisia. Ole hyvä ota yhteyttä niistä erikseen kontakti -sivulla.

Meillä on kehitystyön alla Lifelinen oma tutkintosysteemi, jonka tarkoituksena on mitata kurssien aikana opittuja taitoja erittäin täsmällisesti ja komppaa pelimaailmasta tuttuja "pelaaja-leveleitä". Päivitämme siitä lisää tietoa tarkemmin heti, kun se huolellisesti testattu kuntoon.


Laulun alkeiskurssi:

TIER I - LEVEL 0-25

Arvioitu kesto: 1 vuosi+

Alkeet laulun hengitystekniikasta ja oman kehon tuntemisesta, sekä lauluun tarvittavista lihaksista. Oman äänialan löytäminen, äänen avaus, lihasten lämmittely, venyttely, jne. kuuluvat kaikki ensisijaisiin tavoitteisiin. Kurssin kestoa on täysin mahdoton arvioida. Jollain menee pari kuukautta ja seuraavalla voi mennä yli vuosi. Kaikki etenevät täysin omaan tahtiin. Karaoke-tyyppinen musiikin mukana laulaminen, eli Sing Along- otetaan heti mukaan, ettei tarvitse painottaa liikaa henkisesti vaativaan yksinlauluun. Jännittäminen ja toisen edessä laulaminen on jo sinällään monille kaikkein vaikein asia. Laulutunnit asiantuntevan opettajan opastuksella ovat paras apu jännittämisen lievittämiseen. Lue lisää tästä


Laulun peruskurssi:

TIER II - LEVEL 25-50

Arvioitu kesto: 1 vuosi+

Kaikkia alkeiskurssilla käsiteltyjä asioita syvennetään. Tällä tasolla oman laulun ääniala alkaa olla jo tutumpi ja voidaan laajentaa tekniikkaharjoituksia. Tutustutaan laajemmin eri ns. äänenkäyttömoodeihin, sekä asiakkaan kiinnostuksesta riippuen, eri musiikkityyleille ominaisiin tekniikoihin. Yritetään hieman lisätä yksinlaulua mm. pianon säestyksellä ja pyritään entisestään laajentamaan omaa äänialaa. Tämän kurssin loppupuolella huomaat että muutama kappale mielimusiikkia voi sujua jo ihan kivasti ja oman kuuntelumonitoroinnnin rakennus alkaa olla tuttua puuhaa. Tärkeimpien laulumikrofonimallien alkeet. Tutustutaan myös metronomin, eli "Klikin" käyttöön, sekä nuottiteoriaan. Tällä tasolla monet liittyvät ensimmäiseen aloittelevaan bändiinsä. Lue lisää tästä


Laulun jatkokurssi:

TIER III - LEVEL 50-75

Arvioitu kesto: 2 vuotta+

Tällä kurssilla on tavoitteena saavuttaa ns. Stage- ja bändikelpoisuus. Laululuokan demoäänitykset alkavat olla jo tuttua puuhaa. Omaa ääntä analysoidaan aktiivisesti ja tarkemmin kuin ennen. Englannin kielellä lauletuissa tulkinnoissa kiinnitetään vahvasti huomiota myös ääntämiseen. Mukaan tulee yleisön edessä esiintyminen ja kaikki siihen liittyvät asiat, mm. esiintymiseen valmistautuminen. Kaikkia peruskurssilla käsiteltyjä asioita syvennetään. Asiakkaan kiinnostuksen mukaan, voidaan tutustua laulun kotistudioäänittämisen teknisen toteutuksen alkeisiin, oman treenaamisen tukena. Laulajalle tärkeimmät perustiedot audiotekniikasta ja akustiikasta. Lue lisää tästä


Laulun Pro-kurssi:

TIER IV - LEVEL 75-100

Arvioitu kesto: 2 vuotta+

OK. Olet jo aika hyvä ja sinulla on jo jonkun verran bändi, studio,- ja esiintymiskokemusta takana. Tai sinulla voi olla jo pitkä kokemus, mutta toivot lisätarkkuutta ja/ tai laajennusta nykyisille vahvuusalueillesi. Voi olla että haluat kehittää heikkoja osa-alueita, tai vaikkapa tarkentaa teoriaosaamistasi. Asiakkaan kykyjen mukaan, varsinainen laulunopetus muuttuu vähitellen enemmän laulun ja esiintymisen valmentamiseen, laaduntarkkailuun ja analysoivaan hienosäätöön, jotta saataisiin se master-äänitystason soundi esiin. Riippuen asiakkaan aiemmasta tietotaidosta, voidaan perehtyä hieman tarkemmin myös äänentoisto- ja studioteknologiaan, siis asioihin joita on ammattilaisena tärkeä tietää, menit sitten studioon tai keikalle minne tahansa. Lue lisää tästä

3

MIKSI LAULUTUNNEILLE?

(avaa/ sulje sisältö tästä)

A. Laulutunnit sopivat kaikenikäisille laulusta kiinnostuneille ja innostuneille ihmisille, jotka haluavat parantaa oman äänensä selkeyttä, ilmaisukykyä, kestävyyttä ja terveyttä. Laulusta kiinnostuneita on todella paljon ja mm. karaoke on todellinen kestohitti. Laulukilpailuformaatteja tulee telkkarista ympäri vuoden ja ne ovat hyvin suosittuja katsojaluvuiltaan. Niihin vaikuttaa riittävän myös melkoisesti hakijoita vuodesta toiseen. Monet hakevat niihin toistuvasti.

Luonnostaan esiintymishaluiset/ kykyiset ovat näin ollen tärkeä kohderyhmämme, koska he uskaltavat usein osallistua vaikkapa karaoke-iltoihin, ym. laulukilpailuihin, jne. julkisiin esiintymistilaisuuksiin. Bändeissä on kyllä laulajia, mutta monilla on laulutekniikan kanssa selviä ongelmia. Tälle "osastolle" onkin valitettavan tyypillistä, että saatetaan ajatella ettei mitään laulutunteja tarvita,- tai ei kertakaikkiaan haluta kohdata "todellisuutta",- eikä niinkään se, ettei kehdata mennä toisen eteen laulamaan.

Silti ja kaikille: Hyvän laulutekniikan oppiminen on todella tärkeää, ettei vahingoita itseään. Vaikeimmissa tapauksissa voi syntyä peruuttamatonta vahinkoa lauluäänelle, tai jopa menettää laulukyvyn kokonaan. Tästä on valitettavasti liian monta esimerkkiä olemassa :/

B. Osaavista laulajista on bändeissä HUUTAVA PULA! Ihmiset pitävät kyllä laulamisesta, mutta sitä harrastetaan yleensä omissa oloissa keittiössä tai autossa vaikkapa radiota kuunnellen. On todella vaikeaa tulla toisen ihmisen eteen ja alkaa laulamaan. Harjoituksella siitäkin selviää ja laulutekniikan parantuessa se itsetuntokin paranee. Eli haluaisimme saada myös ujommatkin ihmiset rohkeasti mukaan kokeilemaan.

Meillä on toimiva ja monipuolinen laulustudio, sekä asiansa osaava(t) opettaja(t). Erillinen tila on äänieristetty, eikä kukaan ole oven takana kuuntelemassa oppitunteja. Sitä varten on erillinen odotushuone saatavilla, mukavilla sohvilla varustettuna.

Asiansa osaavalla laulajalla on yleensä melko helppoa päästä bändiin ja onkin hyvin tyypillistä, että heillä on useita bändiprojekteja samaan aikaan. Keikkaa on kalenterissa ruuhkaksi asti, jos vain haluaa. Aina. Piste.

C. Laulaminen ja sen treenaamisen aloittaminen on myös erittäin suositeltava valinta niille, joilla on jo yksi, tai useampi muu instrumentti hallussa. Vaikka ei aivan LEAD -laulajaksi olisikaan tavoitteita, niin taustalaulajan kyvyille on suurta tilausta ja tämä taito voi olla usein ratkaisevan positiivinen asia bändien soittajan paikoista kilpaileville.

Vaikka laulaminen ja sen harjoittelu onkin hieman erilaista, kuin soittaminen,-tai soittimen hallinta. Se ei tarkoita sitä, etteikö sitä pidä harjoitella yhtä paljon. Laulaminen on herkkä laji, kuten on lauluäänikin -ihan fyysisesti. Sen virittäminen/ vireessäpysyminen ei onnistu ihan samalla tavalla kuin esim. kitaran virittäminen. Jatkuva asiantunteva ohjaus, palaute, sekä rehelliset mielipiteet ovat erittäin tärkeitä laulusuoritusten ja kehityksen analysoinnissa. Jälleen kerran, esiintyminen yleisön edessä on monille suurin ongelma. Laulutunnilla tottuu pikkuhiljaa laulamaan tarkkakorvaisen kuuntelijan läsnäollessa ja jännitys helpottuu ajan mittaan.

Meillä hyödynnetään laulun treenaamiseen ja analysointiin mm. Sing Along -taustamusiikin päälle/ mukana -laulua,-sekä myös karaoken avulla/ säestystä. Harjoitellaan myös pianon säestyksellä, sekä myös ilman säestystä. Lisäelementtejä laulun tueksi on kehitteillä. Sitten kun laulaminen alkaa edistyä, saat opettajalta yhä enemmän käytännön tietoa mm. live-esiintymisistä ja studiotyöskentelystä, sekä yleensä muusikon/laulajan arjesta. Myös ns. stemmassa laulaminen tulee tutuksi. Eli yksinkertaisesti, säännölliseen laulutunneilla käymiseen ja aktiiviseen harjoitteluun kannattaa varautua ja asennoitua.

D. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: Soittamiseen ja laulamiseen liittyy paljon sitkeitä uskomuksia. Yleisimpiä on se, että itsekseen opiskelulla säästää. Tässä asiassa olemme eri mieltä. Näistä "uskomuksista ja käsityksistä" pidetään tiukasti kiinni ja se kuulostaa usein tältä: "Se on parempi, kuin ei mitään ja saa luvan kelvata, -justiinsa vuosi sitten hankittiin, -ihan hyvä se on, -ei ole nyt varaa kun on tuo etelänmatka just varattu kesäksi, jne..." -ovat valitettavan tuttuja lausahduksia. Vuosien mittaan kuluu turhaan rahaa heikkolaatuisiin,- ja/tai sopimattomiin välineisiin. Tämä syö motivaatiota pahasti. Kaikilla pitkään harrastaneilla on oma tarinansa tästä asiasta. Ne joilla on pelkkiä hyviä kokemuksia, ovat uskomattoman harvinaisia poikkeuksia.

Lisäksi kuluu satoja,- jopa tuhansia tunteja aikaa netissä, etsiskellen erinäisiltä foorumeilta tietoa eri asioita ihmetellen. Suuri osa tiedosta löytyy vain englanniksi, eikä käänössanakirjat ymmärrä erikoissanastoamme. Se on erittäin hidasta, haasteellista ja hyvin monella tavalla kallista. Toisin sanoen virheiden kautta oppimista. Toistaen: Vaikeimmissa tapauksissa voi syntyä peruuttamatonta vahinkoa lauluäänelle, tai jopa menettää laulukyvyn kokonaan... Hirveän moni harrastuksen aloittaneista lopettaa kokonaan, ennen kuin on päässyt edes kunnolla alkuun.

Rahan voi sijoittaa järkevämmin ja aikaa olisi hyvä käyttää treenaamiseen. On molemminpuolinen etu, että saat aina optimaalisen avun, koska siksi haluat tulla saman opettajan tunneille aina uudestaan. Tuntien ottaminen on sijoitus, eikä pelkkä kustannus! Pitkällä tähtäimellä meihin sijoitettu raha maksaa itsensä takaisin monin tavoin. Kyllä. Aikamoinen lupaus ja kuulostaa varmasti uskomattomalta. No eihän sellaista voi kevein perustein lupailla. Toistaen: Lue -pitkällä tähtäimellä -monin tavoin, -monia asioita on hyvin vaikea mitata rahassa. Me tähtäämme siihen, että saat hyvät eväät elinikäiselle hienolle ja antoisalle harrastukselle. Olet lukenut jo näin pitkälle, joten älä enää odottele. Varaa aika ja laitetaan eturivin viihdytysrekisterit häikäisevään kuntoon! :)


MUSIIKKIKOULU JA STUDIO TURUN KESKUSTASSA!

Maariankatu 8E, 20100 Turku

www.lifeline.fi