1

TERVETULOA YKSITYISTUNNEILLE

Lifeline Productions -musiikkikouluun!

Meillä yksityistunnit todellakin ovat yksityisiä. Muita oppilaita ei ole samaan aikaan tunnilla. Tämä on erittäin tärkeää monestakin syystä. Yksi niistä on se, että valitettavan monissa oppilaitoksissa asiakkaalle "myydään" yksityistunteja, mutta tunneilla voikin olla useita oppilaita.
(Lue lisää -avaa/ sulje klikkaamalla otsikkoa)
Meillä ei sellaista tapahdu, koska se ei ole oppilaan edun mukaista. Ryhmäopetus on meillä oma osastonsa. Sama koskee myös nuorempien asiakkaiden vanhempia, eli opetusluokkaan/ tilaan ei pidä tunkea väkisin mukaan, ellei opettaja erikseen pyydä. Monilla vanhemmilla tarkoitus onkin yleensä ihan vilpitön, eli tunnille halutaan mukaan henkiseksi tueksi, mutta usein nuoremmilla asiakkailla se vain lisää suorituspaineita.

Yksityistuntien sisältö perustuu opetettavan asian tarkkaan läpikäymiseen. Uutta asiaa otetaan lisää opetukseen, mikäli aiemmat kotitehtävät, eli läksyt, on harjoiteltu kuntoon. Eli yksityistunnilla käyntiä voisi hyvin verrata vaikkapa esim. kontrollikäyntiin lääkärissä, jossa tutkitaan missä kunnossa "potilas" on.

Instrumenttien opetuksessa on todettu viikoittaisen 30min oppitunnin olevan hyvin riittävä. Tämä saattaa aluksi kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta pidemmillä tunneilla ehtii tulla niin paljon materiaalia käsiteltäväksi, että kaikkea on hankala harjoitella ja omaksua yhden viikon aikana. Laulutunneiilla mennään selvästi eri tavalla ja siinä on todettu parhaaksi 1h, joka toinen viikko.

Opettajan tehtävänä on selvittää kaikki asiat ja yksityiskohdat kunkin harjoituksen osalta, sekä kertoa/näyttää perusteellisesti miten ja miksi asiaa harjoitellaan. Oppitunnin jälkeen mennään sitten kotiin, tai treenikämpälle harjoittelemaan. Eli oppitunti ei ole varsinaista harjoittelua varten, vaan se tehdään omalla ajalla. On kohtuuton ajatus, että kenestäkään saataisi "huippuartistia" puolentunnin viikkotreenimäärällä...

On myös yleistä että oppitunnin alusta voi mennä muutama minuutti oman soittimen viritykseen, säätöihin ja kytkentään. Omaa rumpukioskia ei myöskään yleensä roudata tunnille, joten myös rumpaleilla menee vähän aikaa saada tuntumaa koulun rumpusettiin. Aloittelijoilta menee vähän enemmän aikaa ja kokeneemmat oppilaat saavat säädöt kuntoon hetkessä. Tämä on aivan luonnollista ja nämä rutiinit kuuluvat jokaiselle soittajalle ja niitä opetellaan jatkuvasti, kunnes homma on hallussa.

Näin ollen, opetushommia on joskus vaikea tehdä 'kellokortilla', koska käsiteltävien asioiden sisältö muuttuu joka kerralla enemmän tai vähemmän. Opetettava asiasisältö on se mistä maksetaan, eikä pelkistä treeniminuuteista. Tämä on tärkeää hyväksyä.

Joskus laajempien asioiden selvittämiseen voikin mennä muutama minuutti yliaikaa ja silloin aikataulun viivästyksiä on pyrittävä tasoittelemaan muiden oppilaiden minuuteista. Tilanne on kaikilla asiakkailla sama ja tämä on täysin normaalia arkipäivää yksityisopetuksessa. Joustavuus on erittäin tärkeää, eli jälleen kerran. Asenne ratkaisee paljon.
2

KUINKA KAUAN PITÄÄ KÄYDÄ TUNNEILLA?

Ensinnäkin hyvänä tavoitteena voidaan pitää päivittäistä n.60:n minuutin aktiivista ja keskittynyttä itsenäistä harjoittelua. Tällä harjoitusmäärällä päästään nopeasti hyviin tuloksiin ja kehittymistä tapahtuu takuuvarmasti. Kovimmat harjoittelijat treenaavat yli 4 tuntia päivässä.
(Lue lisää -avaa/ sulje klikkaamalla otsikkoa)

Ahkerimmatkin treenaajaat käyvät meillä yleensä melko pitkään. Vuosia. Eli se on luonnollisesti hyvin vaihtelevaa ja aika vaikea vastata, että kauanko pitää vähintään käydä tunneilla, tai mikä voisi olla keskimäärin riittävä aika. Se riippuu aina lähtökohdista ja asiakkaan omista tavoitteista, sekä asenteesta. Jotkut käyvät muutaman kuukauden, jotkut vuoden tai pari. Sitten on innokkaampia treenaajia, jotka viihtyvät yli 5 vuotta. Onneksi meillä on myös sellaisia asiakkaita, jotka ovat aloittaneet melko nuorena, yli 10 vuotta sitten ja käyvät edelleen säännöllisesti. Se on aivan mahtavaa!

Jotkut ovat käyneet meillä vuosikaudet nuorempana, mutta syystä tai toisesta, lopettivat jossain kohtaa, mutta ovat palanneet uudestaan vakiotunneille myöhemmällä iällä. Se on aivan yhtä fantastista! Niin tosiaan, aika kuluu nopeasti ja me olemme tehneet tätä jo vuodesta 1999 -asti. Voimme ilolla ja ylpeydellä kertoa teille, että kun katsotte kunkin opetus-aineen sivujen kalenterimerkintöjä, niin n.80% on pidempään, yli 5-10 vuotta käyneitä vakioasiakkaita!

Se on hyvin palkitsevaa, koska tiedämme, että olemme tehneet asioita oikein, kun meihin luotetaan näin paljon. Tämä saattaa yllättää ja ihmettellään, että miten joku käy noin kauan? Se on ihan ymmärrettävää, mutta musiikki on jo sinällään valtavan laaja kokonaisuus, joten opetusmateriaali ei lopu kesken vaikka kuinka yrittäisi.

Joka tapauksessa soitonopiskelu on pitkälle itsenäistä harjoittelua, vaikka opiskelu olisikin ohjattua. Opettaja ei pääse joka päivä valvomaan harjoittelun edistymistä, kuten esim. peruskoulussa. Siksi itsenäinen harjoittelu on erittäin vaativaa, koska se edellyttää pitkäjänteistä keskittymistä joskus vaikeidenkin harjoituksien kanssa. Siksi säännölliset tunnit ovat tärkeitä. Ihan parissa kuukaudessa ei kuitenkaan kenestäkään saada soittajaa, eli ei tässä mitään taikureita sentään olla LOL! Uusille on tilaa! Tule mukaan!

1

VALTAKUNNALLISET TUTKINNOT

Lifelinen oma tutkintojärjestelmä on kehitteillä!

Lähtökohtaisesti meillä ei tällä hetkellä tehdä valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisia musiikkiteorian tutkintoja. Ne voi käydä tenttimässä muualla, mutta niihin valmentautuminen on kyllä meillä mahdollista ja lisäksi on suunnitteilla erillisiä nuottiteoriakursseja.
(Lue lisää -avaa/ sulje klikkaamalla otsikkoa)
A. Bändeissä ei yleensä kysellä tutkintoja. Vain soittotaito ratkaisee. Nuottien aika-arvojen ymmärtäminen suhteessa tempoon, melodia-asteikot, sekä soinnut ovat erittäin tärkeä ja luonnollinen osa esim. sävellys ja sovitustyötä,- sekä treenikämpällä, että kotistudiossa. Ne ovat perusasioita, joita meillä opetetaan, eikä siihen tarvita korkeakoulututkintoja.

B. Pääsääntöisesti esim. Rock -bändeissä ei soiteta nuoteista, eikä omia kappaleita yleensäkään kirjoiteta nuoteille. Korkeintaan tehdään ns."lunttilappuja",- jotka sisältävät lähinnä kappaleiden rakenneosat, soinnut, virearvot, tempon, jne. Tähän ei myöskään Sibelius-Akatemiaa tarvita.

C. Kyky toimia ryhmässä ja hoitaa/ ymmärtää oma roolinsa bändissä on tärkeämpää, kuin kyky lukea "prima vistana" nuottilapuista.

D. Tietotaito omista laitteista ja soittimista,-sekä kyky hyödyntää nykyteknologiaa on edelleenkin tärkeämpää, kuin kyky soittaa "prima vistana" nuottilapuista.

Listaa voisi helposti jatkaa pidemmällekin, mutta siinä nyt tärkeimmät syyt. Mikäli siis soittotaito, laitteet, soittimet ja soundi, eivät ole hyvällä tasolla, niin siinä ei opistopaperit auta. Lifelinen oma kehitteillä oleva tutkintosysteemi on tarkoitus optimoida bändisoittoa tukevaksi kokonaisuudeksi, mikä kertoisi soittajan taidoista paljon tarkemmin.
2

MIKSI MONET LOPETTAVAT HARRASTUKSEN?

Tähän on tietysti useita syitä. Meidän kohdalla tämä on hyvin yksiselitteinen: Koululaisten ja opiskelijoiden loma-ajat. Suurin osa (n.90%) keskeyttäneistä, eivät ole palanneet tunneille pitkän kesäloman jälkeen. Se on ollut valitettava murhe jokaisena syksynä, aivan alusta v.1999 -lähtien.
(Lue lisää -avaa/ sulje klikkaamalla otsikkoa)
Lomaltapaluu töihin on aikuisillekin rankaa ja monille kouluikäisille nuorille se tuntuu joskus suorastaan ylivoimaiselta. Se että kaikki työ ja raha mikä ollaan harrastukseen sijoitettu, valuu hukkaan yhden kesäloman takia, on suorastaan hirvittävää tuhlausta.

Pitkiä taukoja ei kannata pitää harjoittelussa! Jo kahden viikon tauko vaikuttaa kokeneenkin soittajan tatsiin. Tämä on herkkä ja vaativa tekniikkalaji. On täysin eri asia, jos/kun harrastusinto loppuu normaalina arkena, jos/kun todetaan että kaikki voitava on tehty. Kaikista ei tule soittajia, tai laulajia. Se on aivan luonnollista.

Toinen selkeä ongelma on asiakkaidemme harjoitteluolosuhteet ja välineet. Erityisesti rumpaleilla ja laulajilla tämä on selvästi korostunut, muihin instrumentteihin verrattuna. Kerrostaloissa ja rivitaloissa on naapureita, jotka saattavat valittaa pienestäkin kopinasta. Rumpusettiä ei myöskään noin vain kanneta mukana kodin ja treenikämpän välillä, verrattuna kitaraan, bassoon ja MIDI-syntikkaan, puhumattakaan laulumokrofonista...

Meillä on käynyt oppilaina sellaisiakin, joille ei ole hankittu omaa instrumenttia lainkaan. Jotkut ovat jaksaneet käydä tunneilla jopa pari vuotta, mutta kyllä siinä tulee seinä vastaan. On täysin mahdoton ajatus, että pitäisi harjoitella soittamista vuositolkulla ilman soitinta.

Yleisin ongelma on se, että soitin on kyllä hankittu, mutta se on kertakaikkiaan niin surkean laatuinen, että sillä ei pysty edes ammattilainen kunnolla soittamaan. Silti aloittelijan pitäisi muka pystyä sellaisella pärjäämään monta vuotta? Ei sellaisesta tule mitään, kun tällaiset romut suorastaan tappavat harjoittelumotivaation. Me yritämme parhaamme auttaa näissä asioissa.

BASSOTUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-C ja D

Basso on monipuolinen ja tärkeä soitin! Helpommin lähestyttävä, kuin 6-kielinen kitara, mutta taatusti katu-uskottava väline!
Bassotunneille täältä!

LAULUTUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-B

Suurin este on esiintymispelko. Ei ole helppoa mennä ihmisten eteen, vaikka yksin kylppärissä lähtee rappauksetkin katosta.
Rohkeasti laulutunneille täältä!


KITARATUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-C ja D

6-kielinen kitara ei paljoa esittelyjä tarvitse. Osaava kitaristi saa aina ihailua osakseen. Se on erittain monipuolinen ja haastava soitin.
Kitaratunneille täältä!

UKULELETUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-C ja D

Pienemmille sormien pituuden puute voi aiheuttaa ongelmia kitaran ja bassonsoiton aloitukseen. Ukulele on paras starttipaketti!
Ukuleletunneille tästä!


RUMPUTUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-A

Rumpalit ovat ihan omaa A-luokkaa katu-uskottavuudessa! Rumpuihin liittyy pelkkiä superlatiivejä! Rumpaleille on aina kysyntää!
Rumputunneille täältä!

PIANOTUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-B

Piano ei myöskään paljon esittelyjä kaipaa. Se on hyvin perinteikäs ja vaativa soitin. Perusteet on hyvä hallita, ennen syntikkaa.
Pianotunneille täältä!


SYNTIKKATUNNIT
| TURKU

Lifeline Studio-C

Ylivoimaisesti suurin este on pelko laitteiden käyttöön liittyvästä teknologiasta. Älä epäröi! Ei ne nappulat pure ja meiltä löytyy apua :)
Syntikkatunneille täältä!

STUDIO TECH -
KURSSIT | TURKU

Lifeline Studio-A ja C

Musiikkiteknologia, kotistudio ja aplikaatiot. Ne ovat valtavia osa-alueita musiikin tuotannossa. Apuja on tarjolla!
Alasivut tulossa asap!


LIVE SOUND -
KURSSIT | TURKU

Lifeline Studio-A

On äärimmäisen haasteellista päästä käsiksi järeämpään Live -äänentoistoon ja tiskiin. Treenikämpillä ei yleensä ole. Meillä on :)
Alasivut tulossa asap!

LIVE DJ -
KURSSIT | TURKU

Lifeline Studio-A ja E

Sama ongelma kuin Live-äänentoistossakin: On hankala päästä treenaamaan isommalla järjestelmällä, vaikka omistaa DJ-tiskin.
Alasivut tulossa asap!

MUSIIKKIKOULU JA STUDIO TURUN KESKUSTASSA!

Maariankatu 8E, 20100 Turku

www.lifeline.fi